Att odla sommarblommor

När ska man förkultivera och utplantera

När är den bästa tiden att börja så, det kan ibland kännas lite klurigt. Ibland vill man gärna börja tidigt, men det kan ibland resultera i att våra plantor blir stående inomhus för länge och kan då få för lite ljus och stå för varmt så de blir långa och rangliga. Dessutom tar de så mycket mer plats inomhus om de hinner bli för stora.

Tidpunkten för sådd inomhus som vi har satt på våra fröer, är beräknade på sista vårfosten och när de kan planteras ut just där du bor.

Vi har alla olika förutsättningar och tidpunkter när det gäller den sista frosten.Vi vill ju att våra plantor ska vara lagom stora när det är dags att plantera ut, vilket är när chansen för frost är över. På olika väderstationer så kan man se när chansen för sista vårfrosten är över just där du bor. Jag brukar kolla på där det står 90% chans vilket då är 9 maj hos mig. Så om något som t.ex. ska sås 6 veckor innan sista frosten, så kan jag börja så den runt 28 mars. Det här är ju bara beräknat på ett genomsnitt, så ibland kan man få vänta ytterligare ett par veckor innan utplantering.

Lycka till med odlingen!

 

Zinnia 

Denna underbara sommarblomman blommar ungefär från juli ända fram till första höst frosten! Den är också en utmärkt blomma till snitt och håller länge i vas, samt lockar till sig pollinatörer! Vem kan vara utan Zinnia?
I vår fröshop hittar ni ett 20-tal olika sorter att välja bland. Se hela Zinnia sortimentet här!

Zinnia kan antingen sås inomhus ca 4-6 veckor innan utplantering och risk för frost är över eller så kan den direktsås utomhus när det blivit varmare. Vid inomhus sådd, täck med plastfolie med lufthål, när fröet börjat gro, ta av plasten och placera ljust och svalt. 

Direktsådd bör vattnas dagligen för att hållas fuktigt för grobarhet. Nackdelen med att direktså utomhus, är att Zinnia älskas av sniglar så de får lite försprång när man förodlar dem. De gror väldigt snabbt och redan efter ett par dagar kan grodden titta upp. Men de vill ha en varm jord för att gro, så man får räkna med en lite senare blomning vid direktsådd.

Förodlar man den inomhus så plantera gärna ut dem 2-3 veckor efter sista frosten, då den inte alls gillar kyla. Den vill ha minst 12-13 grader nattetid gärna upp mot 15. Zinnia tål svalare temperatur men verkar växa långsammare i svalare än 12 grader.

Zinnia har även känsliga rötter och ska helst skolas om så få gånger som möjligt. Vi rekommenderar att så dem i soilblockers, där rötterna störs minimalt. Så dem direkt i Soilblocker Mini 4 eller Mini 5.

Stressas plantorna eller får stå för länge i samma kruka och bli rotbundna, kan det resultera i att dubbelblommande sorter kan producera enkla blommor under en period.

Zinnia kan gärna toppas och plocka gärna regelbundet för mer blomning.

 

När vet man om Zinnian är skördeklar?
Det finns två sätt för att se om Zinnian är skördeklar.

  • När den första ringen med gula små blommor öppnat sig (Gäller för enkla eller halvdubbla)
     
  • Vicktestet: Innan Zinnian skördas, ta tag i stjälken cirka 20 cm under blomman och skaka försiktigt. Om stjälken är hängig eller böjer sig, är den inte riktigt redo att klippas. Om stjälken är styv och förblir upprätt är den redo att skördas.

      Foto: Zinnia "Oklahoma Salmon" och Zinnia "Queen Lemon Peach"


Botanisera bland alla fröer till Zinnia här!

 

Rosenskära 

Sås inomhus 4-6 veckor innan utplantering och risk för frost är över. Täck plastfolie med lufthål. När fröet börjat gro, ta av plasten och placera ljust och svalt. Så gärna inte Rosenskära för tidigt då den lätt hinner bli för stor innan det blivit tillräckligt varmt väder för att plantera ut. Vid utplantering vill Rosenskära gärna kunna breda ut sig och bli buskiga så plantera dem gärna 30-40 cm mellan plantorna. Rosenskära kan också direktsås när jorden värmts upp och vädret blivit varmare.

Rosenskära kräver ingen gödsel, då det lätt kan bli för mycket bladverk vilket minskar blomningen.

Toppa gärna Rosenskäran när den är 25-30 cm hög, så kommer den förgrena sig och bli buskigare. Skörda av regelbundet så kommer den blomma hela sommaren.

Vasliv: Enskilda blommor varar ca 4-6 dagar, men varje stjälk har flera blommor som öppnar sig under en veckas tid. Skörda när blommorna precis börjar vecklas ut men inte har öppnat sig helt för att förhindra att insekter pollinerar, vilket kommer att hjälpa till att förlänga vasens livslängd med några extra dagar.

  Foto: "Double Click Snow Puff"och "Cupcakes White"

Botanisera bland alla fröer till Rosenskära här!

 

Musselsyska

Passar att så 6-8 veckor innan sista frosten.
Musselsyska kan ibland vara svår att få groning på. Vi gror dem på fuktig disktrasa och värmematta för bästa resultat. Om den fortfarande inte gror, sätter vi den i ett kylskåp. Att kylbehandla fröer kallas för stratifiering.

Efter ett par veckor gror de oftast i kylskåpet. Lägg upp de groende fröna på planteringsjord i kruka eller pluggbrätte. 
Musselsyska är ljusgroende, så tryck endast ner dem mot den fuktiga jorden, man kan strö ett tunt lager med Vermiculite över de grodda fröerna för att lättare hålla fukten.

  

Att så på det här sättet förhindrar att man får sådder ståendes med jord som inte gror!

Skördas när blommorna är halvt öppna och plocka regelbundet för att främja blomning och få mer sidoskott.
Musselsyska är även jättefina att torka!

   

Tips när man skördar till bukett, är att plocka bort bladen, så framträder de vackra klockorna lite mer, eller om man vill ha mer fyllning, låt dem sitta kvar!

  
Foto två översta: Färsk
Foto två understa: Torkad 

 

Hitta fröer till Musselsyska här!

 

Lejongap

Lejongap kan sås inomhus 8-10 veckor innan utplantering och risk för frost är över.

Fröerna är ljusgroende så de ska endast tryckas lätt mot den fuktiga jordytan, men kan täckas lätt med Vermikulit. Så dem i pluggbrätte eller starta fröerna i Soilblockern Micro 20 och skola sedan om dem till Soilblockern Mini 4

Toppa gärna när den är ca 10 cm för att uppmuntra att plantan förgrenar sig, men toppar man plantan kan blomningstiden fördröja med några veckor.
Om den toppas, placera plantorna 30 cm från varandra.

Skörda när endast de nedre blommorna håller på att öppna sig och ingen pollinering har skett, då håller den längre som snittblomma.

  
Foto: "Madame Butterfly Ivory" och "Madame Butterfly Bronze/White"

 

Botanisera bland alla fröer till Lejongap här!


Grupp 1-4

Lejongapen är ibland indelad i olika grupper beroende på när den producerar som bäst, dvs med långa starka stjälkar och blomning.
Här påverkas de av i vilka temperaturer de producerar som bäst och hur många dagtidstimmar det är.

Det här är inget man måste gå efter vid odling av lejongap, de kommer även att blomma utanför dessa ramar men grupperna används speciellt inom kommersiell odling, då man vill skörda dem på dess mest produktiva tidpunkt.
 

Grupperna delas in så här:

  • Grupp 1 Vinter / tidig vår
  • Grupp 2 Vår / höst
  • Grupp 3 Vår / tidig sommar / höst
  • Grupp 4 Sen vår / sommar / tidig höst

 

 

Riddarsporre

Sås tidigt på våren inomhus 6-8 veckor före sista frosten, täck plastfolie med lufthål. När fröet börjat gro, ta av plasten och placera ljust och svalt. Plantera ut medan vädret fortfarande är svalt. 

Påskynda groningen genom att sätta i kyl en vecka före sådd. (Stratifiering)

Kan även sås utomhus på hösten för tidigare blomning året efter.

Tips:För längsta vaslivslängd, skörda när ⅓ av blommorna är öppna på en stjälk. 

För att torka, låt alla utom de tre till fyra blommorna öppna sig, plocka sedan och häng upp och ner på en varm, torr plats utan starkt ljus i 2 veckor.

   

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen